Oikean lääketiedon tarve kasvaa

Nainen bussissa kasvomaski kasvoilla.
© GettyImages/ArtistGNDphotography

Terveyteen ja lääkkeisiin liittyvää tietoa on saatavilla erilaisista tietolähteistä, ja tiedon luotettavuuden arviointi on tullut yhä merkityksellisemmäksi, sanoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

”Kuluneen vuoden aikana on korostunut Covid-19-virukseen ja virustaudin hoitoon liittyvien lääkkeiden uutisointi jopa yksittäisien tutkimuksien alustavien tulosten perusteella. Tämä on välittömästi näkynyt myös kyseisten lääkkeiden laittomassa tarjonnassa ja myynnissä.”

Lääkkeisiin liittyviä subjektiivisia kokemuksia tuodaan esille eri medioissa ja niillä osaltaan pyritään vaikuttamaan asenteisiin ja kulutuskäyttäytymiseen.

Tarjoamme Fimeassa luotettavaa lääketietoa esimerkiksi Kansalaisen lääketieto -sivustollamme. Sivustolta löydät tietoa muun muassa lääkkeiden verkkotilaamisesta sekä lääkeväärennöksistä.

Lue lisää:

Kansalaisen lääketieto

Verkkoasiointi on lisääntynyt

Verkkoasiointi on asettunut pandemia-aikana uuteen mittakaavaan: lääkkeiden ja erilaisien terveystuotteiden kysyntä ja tarjonta internetissä kasvavat jatkuvasti.

Suurin osa internetissä toimivista lääkkeiden myyntisivustoista myy laittomia ja väärennettyjä valmisteita, joiden alkuperästä ja laadusta ei ole takeita.

”Lääkkeiden laiton hankkiminen tukee rikollista toimintaa, ja laittomasti hankittujen lääkkeiden käyttö on terveydelle vaarallista”, Sami Paaskoski sanoo.

”Lääkkeiden turvallista hankkimista ja käyttöä koskevan tietoisuuden ylläpitämisen ja lisäämisen merkitys korostuvat edelleen.”

Verkossa, mediassa ja somessa

Oikea lääketieto -ajatus edellä uudistimme vuoden 2020 aikana fimea.fi-verkkosivujemme Kansalaisen lääketieto -osion sekä teimme Koronavirus (Covid-19) -sivuston lisääntyvää tiedon tarvetta varten.

Koronasivuiltamme löydät usein kysytyt kysymykset -palstan, Fimean koronauutiset sekä tietoa koronarokotteiden haittavaikutuksista ja ohjeita haittavaikutuksista ilmoittamiseen.

Asiantuntijamme jakoivat oikeaa lääketietoa medialle lukuisissa haastatteluissa sekä palvelivat mediaa taustoittavan tiedon antajina.

Sosiaalisessa mediassa pyrimme vuonna 2020 lisäämään luotettavan lääketiedon jakamista. Olimme aiempaa proaktiivisempia omissa kanavissamme sekä jaoimme sosiaalisessa mediassa esimerkiksi muiden viranomaisten sisältöjä, jotka tukevat oikeaa lääketietoa.

Lue lisää:

Fimean koronavirus (Covid-19) -sivusto

Usein kysytyt kysymykset -palsta

Fimean koronauutiset

Koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset