Överdirektörens översikt och ansvar vid Fimea 

År 2023 var på många sätt ett turbulent år i världen eftersom geopolitiska spänningar, pandemins efterverkningar och ekonomiska utmaningar påverkade globalt. Samtidigt fick Finland en ny regering i juni 2023. Skrivningarna i det nya regeringsprogrammet stöder Fimeas ansvarsfulla uppgifter väl och bekräftar ytterligare att vi har valt rätt riktlinjer för ansvar. 

Att främja tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter är en av våra viktigaste uppgifter. Nya läkemedelsbehandlingar utvecklas i snabb takt och Fimeas experter bidrar genom sin insats till att få ut dem på marknaden. I vårt tillsynsarbete ser vi hur möjligheterna att utnyttja artificiell intelligens har tagit ett stort kliv framåt. Vi funderar också i vår egen roll på hur artificiell intelligens skulle kunna användas för att göra vardagen smidigare och underlätta vårt arbete. 

Under året fortsatte också kampen mot antibiotikaresistens, som hotar både människors och djurs hälsa. Om antibiotikaresistensen ökar återgår vår hälso- och sjukvård i praktiken till den tid då antibiotika ännu inte hade upptäckts. Även i detta arbete deltar Fimeas experter i såväl nationella som internationella arbetsgrupper. 

Ett av Fimeas viktigaste mål är rationell läkemedelsanvändning, som vi också ser som en dellösning för att stävja läkemedelskostnaderna som ökar från år till år. Läkemedelsbehandlingarnas rationalitet återspeglas i läkemedelsförbrukningen, hur läkemedelsbehandlingarna lyckas och därigenom i de minskade läkemedelskostnaderna.

Enligt en mediebarometer som social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde låtit göra har Fimea ett bättre rykte än någonsin tidigare. Enligt undersökningen agerar Fimea ”korrekt och ansvarsfullt – beaktar samhället och miljön”.

Vi främjar även i fortsättningen en ansvarsfull läkemedelsbransch – vårt mål är en hållbar framtid.

Eija Pelkonen, överdirektör, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea

Eija Pelkonen, Fimeas överdirektör.
© Fimea / Ismo Henttonen

Ansvar vid Fimea

Fimea strävar som en del av hela statsförvaltningen efter att säkerställa att samhället utvecklas på ett hållbart sätt i enlighet med FN:s Agenda 2030. Fimea har identifierat FN:s fyra väsentligaste mål för hållbar utveckling i sin verksamhet och i sina intressentgrupper där Fimea särskilt kan påverka målen genom sin verksamhet.

FN:s Agenda 2030, mål 2: Ingen hunger-ikonen.   FN:s Agenda 2030, mål 3 God hälsa och välbefinnande-ikonen.   FN:s Agenda 2030, mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur-ikonen.   FN:s Agenda 2030, mål 12 Hållbar konsumtion och produktion-ikonen.

Det samhälleliga ansvaret i Fimeas arbete grundar sig på våra lagstadgade uppgifter och siktar på att trygga befolkningens välfärd och tjänster som en del av målen för social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Bemötandet av behoven hos dem som använder läkemedel och medicintekniska produkter avsedda för människor och djur, hos social- och hälsovårdspersonal samt hos veterinärer är ett prioriterat mål för ansvarsfullheten i våra myndighetsuppgifter.

Ansvar är en del av Fimeas verksamhet i en verksamhetsmiljö som förändras snabbt och vi beaktar ansvarsaspekterna i högre grad än tidigare i vår verksamhet. I den här ansvarsrapporten har vi samlat konkreta handlingar i vårt arbete och dess mål. Vi behandlar dessa via fyra av FN:s mål i Agenda 2030 och deras delmål. 

Fimeas riktlinjer för ansvar är:

  • Främjande av tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter
  • Säker medicinering av produktionsdjur, skydd av miljön och minskning av nationellt läkemedelssvinn 
  • Stöd för innovationer och utveckling av infrastrukturen
  • Läkemedelssäkerhet och säkerhet för medicintekniska produkter och produktion av tillförlitlig läkemedelsinformation

Om Fimea

Fimea övervakar läkemedel, medicintekniska produkter, blod- och vävnadsprodukter, biobanker samt utvecklar läkemedelsområdet. Verkets uppgiftshelheter omfattar tillstånds- och tillsynsuppgifter inom läkemedelsområdet, forsknings- och utvecklingsuppgifter samt produktion av läkemedelsinformation i syfte att förbättra läkemedelsförsörjningens och läkemedelsbehandlingarnas effektivitet. Fimea är en del av det europeiska myndighetsnätverket för läkemedelstillsyn, som utöver Europeiska kommissionen och Europeiska läkemedelsmyndigheten även omfattar de nationella läkemedelstillsynsmyndigheterna. Mer information om verksamheten finns på Fimeas webbplats.